twitter

facebook

youtube

Единствените проекти кои Заев им ги нуди на граѓаните, се оние реализирани во време на ВМРО-ДПМНЕ

Единствените проекти кои Заев им ги нуди на граѓаните, се оние реализирани во време на ВМРО-ДПМНЕ

Вести

Почитувани, Помина повеќе од една година како СДС е на власт во Република Македонија. Една година исполнета со погубни политики,…

More...
Прилеп и прилепчани стојат цврсто во одбрана на уставното име на Република Македонија

Прилеп и прилепчани стојат цврсто во одбрана на уставното име на Република Македонија

Вести

Почитувани прилепчани, Прилеп е бастион на македонштината. Тоа сме го докажале многу пати досега. Историјата го запишала Прилеп како град…

More...
Недомаќинско работење на кадрите поставени од СДС во Прилеп

Недомаќинско работење на кадрите поставени од СДС во Прилеп

Вести

Почитувани, Во досегашното владеење како на локално и централно ниво, освен чемер и јад, СДС нема што да им понуди…

More...
Граѓаните во саботата испратија јасна порака дека оваа ЌЕ влада мора што поскоро да си замине

Граѓаните во саботата испратија јасна порака дека оваа ЌЕ влада мора што поскоро да си замине

Вести

Погубните политики на СДС со кои Македонија ја клекнаа на колена, во саботата добија црвен картон од народот. Затоа што…

More...
Дали директорот на ЈКП Комуналец, Ѕвонко Јованоски ги исполнува условите за директор?

Дали директорот на ЈКП Комуналец, Ѕвонко Јованоски ги исполнува условите за директор?

Вести

Почитувани, Наместо конкретен одговор, на прес конференција на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп оддржана пред околу еден месец кога градоначалникот Јованоски…

More...
Дали Ѕвонко Јованоски во моментот на назначување за директор го исполнувал посебниот услов?

Дали Ѕвонко Јованоски во моментот на назначување за директор го исполнувал посебниот услов?

Вести

Почитувани, Наместо конкретен одговор, на прес конференција на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп оддржана пред околу еден месец кога градоначалникот Јованоски…

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

Историјат на ВМРО-ДПМНЕ

Понеделник, 02 Јули 2012 02:00

Едновековното постоење и опстојување на ВМРО е директен одраз на борбата на македонскиот народ и на сите граѓани за национално ослободување и желбата за создавање на самостојна и суверена македонска држава.

 

ВМРО се појави како самостојна револуционерна организација, со цел да го организира, подготви и поведе македонскиот народ за национално ослободување.

Името ВМРО е трајно врежано во меморијата на македонскиот народ и со неговиот идеал се водела битката до победоносниот крај за создавање на денешна самостојна и суверена Македонија.

Првиот чекор во создавањето на ВМРО, го направија група македонски интелектуалци, во есента, далечната 1893 година. Илинденското востание и Крушевската Република претставуваат круна на револуционерниот и ослободителниот стремеж на членовите на ВМРО за извојување на своја државност. ВМРО директно и индиректно зеде учество и во Младотурската револуција, во двете балкански и во Првата светска војна. По завршувањето на Втората светска војна и ослободувањето на Македонија, членовите и симпатизерите на ВМРО повторно ги воскреснаа историските идеи на Организацијата. Незадоволни и крајно разочарани, членовите на ВМРО беа главни носители на политичката опозиција во комунистичка Македонија. Неприфаќајќи го статусот на Македонија во рамките на југословенската федерација, членовите и симпатизерите на ВМРО организираа бројни тајни политички групи и организации. Најголемиот број од нив го носеа името ВМРО, а главна цел им беше: создавање на самостојна, независна и демократска македонска држава, со воспоставен систем на слободна и пазарна економија.

Борбата за самостојна Македонија продолжи и во периодот на стекнувањето на независност во деведесеттите години на 20. век. Тогаш, по основањето на 17 јуни 1990 година, новосоздадената партија ВМРО-ДПМНЕ беше единствената политичка сила која отворено се залагаше за одделување на Македонија од југословенската федерација, воскреснувајќи ја идејата за самостојна и суверена македонска држава, за заокружување на македонската државност и за меѓународно признавање на македонската држава, што денес во Република Македонија стана реалност.

ВМРО-ДПМНЕ, како наследник на историското ВМРО, секогаш беше на првата линија во борбата за демократско етаблирање на Република Македонија. Под закрила на оваа идеја, беше промовирана македонската валута, константно беше афирмирана политичката ориентација за членство на Македонија во Северноатланската договорна алијанса (НАТО) и за продлабочување на стратешкото партнерство со Соединетите американски држави (САД), беше поднесена првата декларација за членство на Македонија во Европската Унија (ЕУ), беше подготвена и започна реализацијата на првата сеопфатна програма за економски препород и развој на Македонија...

Денес, ВМРО-ДПМНЕ е истрајна во намерата да ја извојува политичката битка за крај на транзицијата и за поскорешно етаблирање на Македонија во меѓународните односи, како полноправна членка на НАТО и на ЕУ.